Resirkulering med god samvittighet

Resirkulering med god samvittighet

Resirkulering med god samvittighet 150 150 Maritime Bergen

I mange land er resirkulering av skip fortsatt «dirty business». Grieg Green er en av de som mener rederier bør ta et moralsk ansvar for hvordan skipets siste ferd ender.

Mange rederier velger å skyve fra seg ansvaret for resirkulering av skipene, og selger de til mellommenn for best mulig pris, sier Magnus Hammerstad, ansvarlig for operasjonene i Grieg Green, til Maritime. Prisforskjellen skyldes flere variabler, men mye avhenger av prosessen til opphuggingen.

I flere land, som eksempel Bangladesh og India gjøres mye av arbeidet manuelt, uten verneutstyr eller hensyn til miljø. I Kina derimot, har de investert i utstyr som øker sikkerheten for både mennesker og miljø.

Innstramming av regelverket

I 2009 ble Hong Kong-konvensjonen vedtatt. Denne skal påse at skip blir utfaset på en miljømessig måte, og dette er et skritt i riktig retning. Men det innebærer likevel at det er mange år til det globale regelverket om resirkulering er ratifisert.

Europa ser nå på innstramming av regelverket, og har vedtatt et eget EU-rammeverk for EU-flaggede skip.

– Det er blitt en debatt, satt et fokus og det er en utvikling for at rederiene godtar mindre betalt for å påse at skipene resirkuleres på en forsvarlig og sikker måte, sier Hammerstad. Med andre ord er det håp om at flere prioriterer også dette.

Følger hele prosessen

Grieg Green er en bedrift som yter tjenester i forbindelse med miljøvennlig resirkulering av skip. De kjøper skip fra rederier og selger de videre til verft som vil ha stålet. De følger skipenehelt til opphuggingen er fullført. Prinsippet er at hele prosessen skal være transparent og et reelt alternativ for grønn skipsopphugging.

Grieg Green har håndplukkede verft de samarbeider med. Disse verftene har oppfylt strenge krav om miljø og sikkerhet. Kundene er hovedsakelig vestlige rederier, men de har også vært i samarbeid med rederier i Kina og Australia.

 

GriegGreenVerft

Fra verftet Grieg Green samarbeider med i Sør-Kina. Foto: Grieg Green

 

 

kilde: www.maritime.no

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

Personvernerklæring for Maritime Bergen

Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler