Mange rederier velger å skyve fra seg ansvaret for resirkulering av skipene, og selger de til mellommenn for best mulig pris, sier Magnus Hammerstad, ansvarlig for operasjonene i Grieg Green, til Prisforskjellen skyldes flere variabler, men mye avhenger av prosessen til opphuggingen.
I flere land, som eksempel Bangladesh og India gjøres mye av arbeidet manuelt, uten verneutstyr eller hensyn til miljø. I Kina derimot, har de investert i utstyr som øker sikkerheten for både mennesker og miljø.
Innstramming av regelverket
I 2009 ble Hong Kong-konvensjonen vedtatt. Denne skal påse at skip blir utfaset på en miljømessig måte, og dette er et skritt i riktig retning. Men det innebærer likevel at det er mange år til det globale regelverket om resirkulering er ratifisert.
Europa ser nå på innstramming av regelverket, og har vedtatt et eget EU-rammeverk for EU-flaggede skip.
– Det er blitt en debatt, satt et fokus og det er en utvikling for at rederiene godtar mindre betalt for å påse at skipene resirkuleres på en forsvarlig og sikker måte, sier Hammerstad. Med andre ord er det håp om at flere prioriterer også dette.
Følger hele prosessen
Grieg Green er en bedrift som yter tjenester i forbindelse med miljøvennlig resirkulering av skip. De kjøper skip fra rederier og selger de videre til verft som vil ha stålet. De følger skipenehelt til opphuggingen er fullført. Prinsippet er at hele prosessen skal være transparent og et reelt alternativ for grønn skipsopphugging.
Grieg Green har håndplukkede verft de samarbeider med. Disse verftene har oppfylt strenge krav om miljø og sikkerhet. Kundene er hovedsakelig vestlige rederier, men de har også vært i samarbeid med rederier i Kina og Australia.
kilde: www.maritime.no