Et HAV av muligheter 2024

Et HAV av muligheter 2024

Et HAV av muligheter 2024 2560 1707 Maritime Bergen

Den 7. februar trakk i underkant av 200 ungdomsskole- og videregåendskoleelever til VilVite for å høre mer om de mange utdanningsmulighetene som finnes i den maritime næringen.

Maritime Bergen og VilVite har siden 2011 arrangert Et HAV av muligheter – en karrieredag for å informere om hvilke muligheter som finnes innen maritime, realfaglige og tekniske yrker. Arrangementet hadde tidligere som formål å inspirere unge jenter til å velge den maritime karriereveien, men nå er det også åpent for gutter. Fordelingen av jenter og gutter var nærmest helt jevnt fordelt, og dette er tall som Maritime Bergen og VilVite sier seg svært fornøyd med.

Kristin Sand Bakken fra Corvus Energy. Foto: Tove Lise Mossestad

Min vei fra Et HAV av muligheter til en maritim karriere
Første foredragsholder ut var Kristin Sand Bakken som selv fikk øynene opp for den maritime yrkesveien etter å ha deltatt på Et HAV av muligheter som 17- åring. I dag jobber Bakken som Innovation Manager i Corvus Energy, og hun fortalte om sin vei fra Et HAV av muligheter til en maritim karriere. Bakken kunne fortelle at det var en veldig lav kvinneandel da hun selv tok sin utdanning innen allmenn maskinteknikk. Det er derfor ekstra hyggelig at hele femti prosent av arrangementets deltakere var jenter. Bakken fortalte at hun liker å være med å gjøre det maritime mer bærekraftig, og man kan gå langt flere enn én vei for å komme inn i det maritime. Avslutningsvis kom Bakken med en tydelig oppfordring til å tørre å velge noe annet enn vennene dine og å ta sjanser.

– Jeg fikk hjerte for det maritime etter å ha deltatt på Et HAV av muligheter!

Norwegian Electric Systems: Stolt over å fortsette historien om Norge som ledende skipsnasjon
Simen Aksnes Aarli og Oliver Grimseth Nes fra Norwegian Electric Systems ga publikum et godt innblikk i sin varierte arbeidshverdag, som henholdsvis digital innholdsprodusent og serviceingeniør. I løpet av sin tid i Norwegian Electric Systems har Aarli og Nes fått reise rundt om i verden, og dette har gitt nyttig innsikt og muligheter for å bygge gode relasjoner til kunder og andre i bransjen, kunne Nes fortelle. De vektla begge at det er gøy å være en del av en bransje som er i stor utvikling og med spennende ny teknologi.

Foto: Tove Lise Mossestad

– Det gjør meg litt stolt over å få være med å fortsette historien om Norge som ledende skipsnasjon, sa Aarli om sin jobb i Norwegian Electric Systems.

Foto: Tove Lise Mossestad

 

Foto: Tove Lise Mossestad

Maritim utdanningsvei hos HVL
Hos Høgskulen på Vestlandet er det gode muligheter for å utdanne seg til et maritimt yrke. Tone Røkenes, studieprogramansvarlig for ingeniørstudiene Havteknologi og Marinteknikk, presenterte mulighetene som eksisterer på HVLs Institutt for Maskin- og marinfag. Høyskolen kan skilte med moderne lokaler og gode fasiliteter for undervisning og forskning. Røkenes hadde også med seg studentene Joel Midttveit og Adam Akervall fra studieprogrammet marinteknikk ved HVL. Studentene delte om sin studiehverdag – både om mulighetene som finnes i løpet av studietiden og hvordan deltakelse i linjeforeningen Fribord har bidratt til en sosial studietid og kontakt med næringslivet.

Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

Hvorfor velge realfag ved Universitetet i Bergen?
Fra Universitetet i Bergen stilte Guro Grønvold Kåshagen som studerer havteknologi og Sigrid Vorland som studerer fysikk for å fortelle om hvorfor de valgte å studere nettopp realfag. De ga først publikum et godt innblikk i viktigheten av Bergen som sentrum for havforskning, og Guro fortalte at hun hadde som liten en drøm om å være med å redde havet. Det er et stort utvalg av jobbmuligheter som finnes etter et endte realfagstudier ved Universitetet i Bergen. Det er stor etterspørsel etter realfagsstudenter, og Guro og Sigrid kunne fortelle at over ni av ti realfagsstudenter får relevant jobb innen kort tid etter endt studie.

– Vi har mer kunnskap om planeten Mars enn om havet!

Et hav av muligheter hos Universitetet i Bergen. Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

ENT3R: Hvordan mestre realfag?
ENT3R tilbyr gratis leksehjelp i realfag for elever i ungdomsskolen og i videregående skole. Lorentz Syslak fra ENT3R ved Universitetet i Bergen holdt innlegg om hvordan ENT3R jobber for å hjelpe og motivere elever med realfag, enten målet er å oppnå ståkarakter eller toppkarakter. I gjennomsnitt går elevene som benytter seg av ENT3R sitt tilbud opp hele en til to karakterer! Syslak kom med gode tips til elevene. Han oppfordret publikum til å prøve å ha gode holdninger til realfag, finne et tema som interesserer de, snakke med noen som jobber med eller studerer realfag – og ikke minst, å øve!

Foto: Tove Lise Mossestad

Hos FRAMO får man i både pose og sekk
Stina Kvåle Bergesen kunne fortelle at hos FRAMO kan man ta både fagbrev som industrimekaniker og spesiell studiekompetanse, med deres teknisk allmennfaglige utdanning (TAF). Bergesen har selv gått TAF- løpet som varer i fire år, og kunne fortelle at det var en stor fordel å kunne veksle mellom skole og jobb. Den praktiske erfaringen gjør at man allerede har en god forståelse av det teoretiske som gjennomgås på skolebenken, i tillegg til at man lærer å ta ansvar i ung alder, sa Bergesen. FRAMO deler dessuten ut et eget studentstipend. Bergesen selv mottok dette stipendet da hun studerte til å bli ingeniør, og i dag jobber hun som Commercial Manager i FRAMO.

Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

Et hav av muligheter hos Utkilen
Etter en liten pause, fortalte Nina Walde fra Utkilen om det tradisjonelle Bergens-rederiet og hvilke karrieremuligheter som finnes i shippingnæringen. Walde var tydelig på at det er et stort behov for folk i næringen – med et bredt spekter bakgrunner, både fra yrkesfaglige retninger og høyere utdanning. Det trengs blant annet mannskap til båtene, folk til å bygge båtene, ansatte på land, og folk som sørger for både utstyr og service til skipene. Med andre ord, er det et hav av muligheter! På stand hadde Walde med seg lærlingen Roxana Cehan, og det var nyttig for elevene å kunne snakke med en nylig har vært i deres sko.

Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

«Min vei til Equinor og hydrogenprosjekter»
Bernhard Winther-Sørensen fortalte om sin vei fra elev i videregående skole med deltidsjobb på Bergen Kino til Equinor der han nå jobber med hydrogenprosjekter. Winther-Sørensen tok selv en befalsutdanning i Forsvaret, etterfulgt av ingeniørstudier ved Sjøkrigsskolen og sivil mastergrad. Equinor har behov for arbeidstakere som både har yrkesfaglig bakgrunn og høyere utdanning, og selskapet kan skilte med å være Norges nest største lærlingplass, kunne Winther-Sørensen fortelle. En høyere utdanning gir dessuten mange muligheter i Equinor, ettersom det er behov for et stort utvalg av faglig ekspertise.

Foto: Tove Lise Mossestad

Hverdagen som lærling og trainee i Odfjell Drilling
Dina Gilje- Fonnes, Talent Acquisition (HR) i Odfjell Drilling ga publikum et godt innblikk i det som er Norges største bore-, ingeniør og oljeservicekonsern. Paula Eglite er boredekkslærling på Deepsea Stavanger og fortalte om en variert arbeidshverdag med to uker offshore og fire uker på land. Fritidstilbudet om bord på riggen er stort, og det er mye gøy å gjøre, sa Eglite.

Foto: Tove Lise Mossestad

Den tidligere traineen Sandra Aastveit fortalte deretter om sin utdanningsvei for å bli Operations Engineer -DSY i Odfjell Drilling. Aastveit deltok i Odfjell Drillings Maritime Trainee- program, der hun og andre traineer med ulike studiebakgrunner deltok på samlinger verden rundt.

– Du slipper morgenrushet når man seiler, og det er deilig å være på «kontoret» med én gang man står opp!

Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

Med verdenshavene som arbeidssted
Odfjell er et av verdens ledende shippingselskap innen transport og lagring av kjemikalier. Manager Crewing Eva Storeide kunne fortelle at en karriere i Odfjell byr på et svært internasjonalt arbeidsmiljø. Odfjell opererer nemlig over hele verden, og dette var godt illustrert i oversikten over selskapets seilingsrunder. Førstestyrmann, Emilie Birgitte Stang fortalte om sin vei fra kadett til offiser. At en arbeidshverdag i Odfjell vil kunne være internasjonal er det ingen tvil om; Stang kom nemlig hjem fra seiling med et av Odfjells skip i Argentina bare to dager før Et HAV av muligheter!

Foto: Tove Lise Mossestad

Foto: Tove Lise Mossestad

«Verdens beste lederutdanning!»
Siste foredragsholder ut var Sjøkrigsskolen, der kadettene Mathea Sunde, Nikolai Rasmussen og Snorre Nilsen fortalte om sine erfaringer fra «verdens beste lederutdanning». Kadettene kunne fortelle om en hverdag der alt man gjør føles viktig og meningsfylt. Sjøkrigsskolen som ligger på Laksevåg i Bergen, har høy trivsel blant kadettene. Dessuten gir en utdanning hos Sjøkrigsskolen gode karriereutsikter, en bachelor og en betalt utdanning i tre år. Hos Sjøkrigsskolen ser ingen seg tilbake, fortalte kadettene.

Foto: Tove Lise Mossestad

Etter informative foredrag, fikk deltakerne besøke utstillingsområdet der alle bedriftene fra scenen var representert. Her var det mulighet for å snakke med representantene og stille spørsmål, og også teste utstillinger og delta i konkurranser.

Tusen takk til alle foredragsholdere, deltakere og økonomiske bidragsytere.

Tekst: Maren Kristine Grønnerød

Foto: Tove Lise Mossestad

0

MEDLEMSBEDRIFTER

0

ARBEIDSOMRÅDER

0

BÆREKRAFTSMÅL

Hovedsamarbeidspartnere

    Personvernerklæring for Maritime Bergen

    Personvernerklæringen skal sikre at virksomheter som er medlem i Maritime Bergen er informert om hvilke opplysninger som blir samlet inn og lagret om medlemmene. Personvernerklæringen inneholder opplysninger om hvordan vi benytter personopplysninger, hvordan vi bruker opplysningene, hvem som er ansvarlig og hvordan vi sikrer medlemmenes rettigheter ihht. oppdatering av regler i personlovgivning av 25. mai 2018.

    Les mer

    Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
    Click to enable/disable Google Fonts.
    Click to enable/disable Google Maps.
    Click to enable/disable video embeds.
    Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette på nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler